Behandelmethoden

Is chiropractie pijnlijk?

Door heel doelgericht druk uit te oefenen op contactpunten van de wervelkolom is de chiropractische behandeling uitermate specifiek en meestal niet pijnlijk. Vanzelfsprekend zal uw chiropractor u vertellen wanneer een behandelpunt mogelijk toch gevoelig wordt. Tevens maakt Chiropractie Dinkelland gebruik van een speciale behandelbank. Deze maakt het zeer eenvoudig voor mensen van alle leeftijden om te komen liggen, zonder dat enige moeite kost. Daarnaast zijn er verschillende behandelmethoden die toegepast kunnen worden.


Diversiteit in behandeling

Zoals beschreven in de werking van de chiropractische behandeling zijn de chiropractische behandelmethoden altijd toegespitst op datgene wat voor de patiënt nodig is. Niemand krijgt in feite precies dezelfde behandeling, omdat iedereen weer een andere behandelprikkel nodig heeft.


“Kraken” is géén doel op zich

Soms betekent dit dat er geen sprake zal zijn van manipulatie van de wervelkolom, in de volksmond ook wel “kraken” genoemd. Dit kan voor de patiënt wellicht tegenstrijdig overkomen, omdat dit wel dé behandelmethode van chiropractoren is.

Wanneer er geen directe noodzaak voor de toepassing van manipulatie van de wervelkolom is zullen wij andere behandeltechnieken gebruiken. Dit wordt altijd samen met de patiënt besproken. Hierbij bespreken wij waarom deze behandelmethode wel/niet wordt geadviseerd. Tevens houden wij rekening met de wens hierin van de patiënt, mogelijk voortkomend uit eerdere ervaring(en).

behandelmethoden

Welke behandelmethoden zijn er?

Dat zijn er ontzettend veel! De onderstaande behandelmethoden zijn enkele voorbeelden van de technieken gebruikt bij Chiropractie Dinkelland. Zorgvuldige selectie voor iedereen maakt behandelingen mogelijk voor leeftijdscategorieën: van baby’s tot senioren.

Manipulatie

– Toepassing van een zachte maar zeer snelle minimale druk met de handen, bij de wervelkolom
– Vaak een hoorbaar “krakend” geluid ermee gepaard gaand
– Toegepast om een gewricht dat niet voldoende beweegt weer beter te laten bewegen

Mobilisatie

– Toepassing van een zachte maar trage beweging met de handen bij de wervelkolom
– Typisch géén hoorbaar “krakend” geluid ermee gepaard gaand
– Toegepast om de beweeglijkheid van een gewricht te verbeteren

Cox-techniek (flexie-distractie)

– Toepassing van passieve (voor de patiënt) tractie en buiging, waarbij de benen als hefboom functioneren om de onderrug te mobiliseren en onder tractie te plaatsen
– Typisch géén hoorbaar “krakend” geluid ermee gepaard gaand
– Gebruikt voor patiënten met een hernia(verleden) of patiënten zonder hernia om de rug zeer doeltreffend te mobiliseren

Thompson drop-techniek

– Toepassing van een zachte mobiliserende techniek, met gebruik van de behandelbank
– Een onderdeel van de behandelbank komt met een klein tikje omhoog tegen de buik of het bekken
– Door rustig en gedoseerd te drukken op de wervelkolom daar waar de bank omhoog is gekomen, mobiliseert het gewricht door de voorspanning van de bank weg te drukken en het minimale valmechanisme in werking te stellen

Activator®-behandeling

– Toepassing van een zeer zachte manipulatietechniek
– Toegepast via een “klikapparaat” dat een zeer gedoseerd zetje geeft, net zoals bij het manipuleren met de hand maar dan met een Activator®
– Het gebruik van deze zachte techniek komt voor bij baby’s tot senioren

Blocking

– Toepassing van een zeer zachte manipulatietechniek waarbij blokken worden gebruikt
– De blokken worden onder het bekken gepositioneerd om het bekken te corrigeren

Bindweefsel en myofasciale technieken

– Toepassing van zeer zorgvuldig en rustig gedoseerde druktechnieken bij het spier- en bindweefsel
– Dient om normale functie van het spier- en bindweefsel te herstellen
– Bij aanraking van deze plekken is het in het begin gevoelig, maar deze trekt typisch binnen 30-45 seconden weg


Oefeningen

Soms is de ondersteuning van een behandeling door oefeningen (zeer) wenselijk. Dit kan via thuis-oefeningen, maar het advies kan ook zijn om dit onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen.

De geadviseerde oefeningen hangen af van de noodzaak wat er getraind moet worden. Voor sommigen is dat het verbeteren van de rompstabiliteit, voor iemand anders misschien het optimaliseren van schouderstabiliteit. Tevens kan het advies zijn om balanstraining, globale motorische training, of oogmotoriek-oefeningen te doen.

Alle oefeningen hebben als doel om datgene wat een negatieve invloed heeft op het ontstaan of vasthouden van de lichamelijke klacht te verbeteren door middel van training. Net als de behandeling zijn ook de geadviseerde oefeningen in overleg met de patiënt.

behandelmethoden

Neem contact op

Waar kunnen wij u mee helpen?
Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen naar:
0541-820393

Of vul onderstaand formulier in: