Werking van chiropractische behandeling

De werking van chiropractie

Wat is de werking van chiropractie? Om te beginnen: er is geen simpele en eenduidige wetenschappelijke verklaring te geven voor hoe een chiropractische behandeling werkt. Wel is duidelijk dat “even een wervel rechtzetten” of “even de rug loskraken” een verkeerd beeld is van hoe chiropractie werkt.

De nieuwe kijk op chiropractie laat zich dan misschien het beste omschrijven als een behandelwijze die de aansturing en samenhangende werking probeert te verbeteren tussen gevoelsprikkels en bewegingsprikkels.


Gevoelsprikkels vanuit de rug

Dit is te vergelijken met temperatuur die wordt doorgegeven door sensoren in de huid, waardoor je kunt voelen of iets warm of koud is. Op diezelfde manier heeft ons lichaam ook sensoren die informatie doorgeven. Bijvoorbeeld over waar onder andere een spier, gewricht, of bindweefsel zich bevindt in het lichaam.

Daarnaast geven ze ook informatie door welke beweging een gewricht of spier maakt en welke richting deze beweging heeft. Ook vindt er terugkoppeling plaats zodat de beweging niet zover gaat dat het een blessure oplevert.

Deze positiebepaling, of lichaamseigen positiezin, wordt ook wel proprioceptie genoemd.

werking

Waarom is proprioceptie belangrijk?

Je rug heeft onder andere spieren, pezen, gewrichten, en kapsels om de gewrichten. Deze weefseltypen hebben allemaal verschillende typen sensoren. Voor de verwerking van de gevoelsprikkels van de rug krijg je verschillende informatiestromen vanuit één gebied. Dit is omdat in het gebied verschillende sensoren zitten. Iedere sensor geeft de informatie door naar een ander gebied in het centraal zenuwstelsel.

Wel proberen ze allemaal voor onze perceptie informatie door te geven waar de rug is in de ruimte relatief ten opzichte van bijvoorbeeld armen, benen, nek, en ons hoofd. Dit geeft de mogelijkheid voor het centraal zenuwstelsel terugkoppeling te geven naar de spieren. Dit zodat we een beweging stoppen wanneer de kans bestaat dat we onszelf daarmee blesseren.

Wanneer de gevoelszin van het lichaam perfect normaal functioneert, is de kans op blessures niet zo groot. Problemen beginnen wanneer de gevoelszin van het lichaam niet goed functioneren Bijvoorbeeld als er minder en/of minder goede informatie wordt doorgegeven.


Hoe is dat dan van belang voor je rug?

Het oplopen van een blessure is nu eenmaal geen gezonde wens, dus het lichaam probeert dat te voorkomen. Echter, blessures zijn niet altijd te voorkomen en daar is de rug dan ook vatbaar voor. Een duidelijk voorbeeld van een acute blessure is “door je rug gaan”, oftewel acute spit. De blessure is direct te relateren aan een verkeerde beweging of het tillen van een te zware last die de rug kon hebben. Vaak is het veel moeilijker te vatten waarom je nu opeens last krijgt van de rug toen je opstond uit de stoel of net iets voorover bukte. Maar is dat wel zo onduidelijk?


Afwisseling is belangrijk

Afwisseling in beweging is belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de sensoren in de spieren, pezen, en gewrichtskapsels van de rug ook afwisselende informatie doorgeven naar het centraal zenuwstelsel. Gebruik van de spieren houdt ze fit. Met het maken van afwisselende bewegingen geven ze steeds andere informatie door over de gevoelszin.

Voorbeelden van dezelfde type belasting zijn zitten, lang stilstaan, en veel liggen. Dit zorgt voor een beperkte mate van afwisseling in de informatiestroom die de receptoren in de rug doorgeven. Juist dit is wat we doen met veel computerwerk, autorijden, of slenteren. De een ervaart dit als een zeer stramme rug en de ander krijgt last van rugpijn. Blijkbaar kan onze rug niet goed tegen deze vorm van belasting: vroeg of laat krijgen we daar klachten van.

werking

Verkeerde gevoelszin vanuit de rug

Waarom we precies op deze manier klachten krijgen is niet volledig duidelijk. Voor een deel heeft dit te maken dat de ongunstige fysieke belasting op de weefsels kleine blessures creëert. Een vervelend aspect is wel dat de kleine blessures niet altijd merkbaar zijn, maar dat de sensoren ze toch oppikken. Het zenuwstelsel ervaart deze veranderde prikkel dus wel, zonder dat je cognitief beseft dat je blessure hebt. Wanneer dit lang genoeg gebeurt, komt het referentiepunt steeds verder te liggen van dat wat normaal en wenselijk is. Hierdoor wordt de kans op blessures nog groter.

Zo kom je langzaam in een verkeerde vicieuze cirkel terecht. Dit omdat de weefsels vanuit de rug verkeerde informatie over gevoelszin sturen, waardoor de terugkoppeling naar de rug dus ook niet klopt.


Werking van chiropractie

Bij de werking van chiropractie is het dus één van de behandeldoelen om de beweeglijkheid van de gewrichten van de rug zo goed mogelijk te herstellen. Dit kan door de functie van de gewrichten van bijvoorbeeld de onderrug te verbeteren en normaliseren. Zo wordt de juiste informatie over de gevoelszin naar de hersenen gestuurd en kunnen de hersenen ook de juiste terugkoppeling geven.

Hierbij is iedere behandeling wel een chiropractische behandeling, maar kan de behandeling wel per keer verschillen. Dit komt doordat niet iedere keer dezelfde behandelprikkel nodig is. De behandelprikkel is datgene wat de chiropractor met die behandeling wil bereiken om verandering in de aansturing/terugkoppeling van en naar het zenuwweefsel te krijgen. Soms wil de chiropractor iets stimuleren, soms wil de chiropractor iets dat te goed functioneert enigszins afremmen in functie.

Kortom: als behandelprikkel probeert de chiropractor datgene te doen wat op dat moment nodig is om de klacht te verbeteren. Om na te gaan welke behandelmogelijkheden hiervoor zijn, kunt u kijken op behandelmethoden.

Neem contact op

Waar kunnen wij u mee helpen?
Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen naar:
0541-820393

Of vul onderstaand formulier in: