Artrose (slijtage)

Artrose

Inhoud:

Slijtage van de gewrichten wordt ook wel artrose genoemd. Het is een aandoening waarbij het kraakbeen dunner wordt en de kwaliteit ervan afneemt. Naar schatting hebben in Nederland ongeveer één miljoen mensen artrose.

Gratis consult slijtageklachten


Kenmerken van artrose

Pijn en artrose zijn, in tegenstelling tot wat men denkt, niet hetzelfde. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de artrose die te zien is op röntgenfoto’s geen direct verband heeft met pijnbeleving en functioneren. Het kan namelijk betekenen dat wanneer u slijtage heeft in de rug, de pijn die u ervaart niet per sé door de slijtage komt.

Artrose is per definitie niet hetzelfde als reumatoïde artritis. Artrose is namelijk een aandoening van het kraakbeen. Reumatoïde artritis, daarentegen, is een aandoening welke zich bevindt in en bij de aanhechting van het gewrichtskapsel dat het kraakbeen omsluit.

Verschillende kenmerken van artrose zijn:

  • Pijnlijk/gevoelig gewricht(en)
  • Startpijn (pijn met bewegen na periode van rust)
  • Startstijfheid/ochtendstijfheid (stramheid met bewegen na periode van rust)
  • Pijn en stramheid worden langzaam erger
  • Pijn en stramheid nemen (enigszins) af met bewegen
  • Gezwollen of vervormde gewrichten die moeilijk kunnen bewegen

Wat zijn de oorzaken van artrose?

Lang heeft men gedacht dat artrose bij het ouderdomsproces hoorde, echter is dit niet waar. Op relatief jonge leeftijd kunt u al verdunning van kraakbeen krijgen, maar dat hoeft niet pijnlijk te zijn. Tegenwoordig denkt men dat artrose een aandoening is die op zichzelf kan voorkomen. Tevens denkt men dat slijtage kan ontstaan na bijvoorbeeld een gewrichtsontsteking of zwakke gewrichtsbanden.

Slijtage kan in alle gewrichten voorkomen. Dit kan soms gebeuren door een langdurige belasting op dat gewricht of bijvoorbeeld door eerdere schade aan het gewricht. Dit kan vervolgens zorgen voor vervroegde slijtage.

Naast vervroegde slijtage, denkt men dat er bij het ontstaan van artrose verschillende stofjes in het lichaam een rol spelen. De onderlinge balans van deze stofjes die het ontstekingsproces bevorderen en afremmen speelt hierbij een grote rol.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Eerder letsel (bijv. een botbreuk)
  • Erfelijke aanleg
  • Overgewicht
  • Zwaar lichamelijk werk
  • Geslacht (vrouwen hebben vaker last van slijtage dan mannen)
  • Op jonge leeftijd al zware belasting op de gewrichten

Vaststellen van de diagnose

Niemand heeft precies dezelfde oorzaak van de slijtageklachten. Bij Chiropractie Dinkelland wordt daarom het behandeltraject volledig op u afgestemd. Wanneer u een afspraak bij ons heeft gemaakt doorlopen wij in ieder geval de volgende stappen:

  1. Uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
  2. Diagnose
  3. Individueel behandelplan

Soms is via eerder onderzoek zoals röntgenfoto’s al bekend waar de slijtage zich bevindt en in welke mate. Echter, wanneer dat niet het geval is maar deze informatie wel nodig is, zal dit worden besproken voordat de behandeling wordt gestart. Wanneer de klacht niet of niet effectief genoeg met chiropractische zorg kan worden behandeld, dan zal dat ook worden aangegeven.

artrose

Behandelen van artrose

Chiropractie en artrose

Chiropractie kan in veel gevallen een positief effect hebben in de behandeling van artrose klachten. Ondanks het feit dat slijtage niet door middel van chiropractie weg te nemen is, kunnen de klachten door verbetering van onder andere houding en spierspanning toch vaak verbeterd worden. Hierdoor verbetert ook de kwaliteit van dagelijks leven en daardoor zijn de dagelijkse bezigheden beter uit te voeren.

De behandeling voor klachten bij artrose is echter per persoon anders. De ene patiënt kan namelijk voor slijtageklachten de meeste baat hebben bij “kraken” en de ander kan voor ogenschijnlijk dezelfde klacht het beste reageren op bijvoorbeeld oefeningen.

Er is dus niet alleen maar sprake van manipuleren, in de volksmond ook wel “kraken” genoemd. Dit is omdat het manipuleren niet voor iedereen geschikt is of andere behandeltechnieken simpelweg beter bij de klacht passen. Andere behandelopties of het doen van spierversterkende oefeningen kunnen soms beter geschikt zijn om uw klachten te behandelen, in tegenstelling tot alleen maar “kraken”.

Supplementen en artrose

Uit onderzoeken komt geen duidelijke conclusie dat supplementen voor iedereen met artrose een positieve effect kunnen hebben, maar het wordt ook niet uitgesloten. Onderzoek hiernaar gaf aan dat inname hiervan enige vermindering van pijn in knie-artrose geeft. Belangrijk is hierbij dat het effect wel merkbaar moet zijn in een paar maanden nadat met de inname is begonnen.


Ik wil meer weten over artrose

Wilt u meer weten over slijtageklachten of onze [behandelmethoden]? Neem dan gerust contact op via 0541-820393 of info@chiropractiedinkelland.nl. Of vraag een vrijblijvend en gratis consult aan.

Neem contact op

Waar kunnen wij u mee helpen?
Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen naar:
0541-820393

Of vul onderstaand formulier in: