BPPD – goedaardige draaiduizeligheid

Inhoud:

Wat is BPPD?

Nekklachten

BPPD is de afkorting voor benigne paroxysmale positionele duizeligheid. Hierbij gaat het om goedaardige, plotseling opkomende en houdingsafhankelijke draaiduizeligheid. Daarom wordt het ook wel “goedaardige draaiduizeligheid” genoemd.

Gratis consult BPPD


Kenmerken

De draaiduizeligheid komt acuut opzetten door het aannemen of maken van een bepaalde houding of beweging van het hoofd. Voorbeelden hiervan zijn achterover gaan liggen op bed, omhoogkomen uit bed om te gaan zitten, op de zij draaien in bed, omhoogkijken naar het plafond en het schoonmaken van ruimtes.
In alle gevallen komt de draaiduizeligheid heel fel en snel opzetten en houdt deze kort aan, vaak maar één minuut. Het beeld draait voor je ogen langs en soms kan het gepaard gaan met een gevoel van misselijkheid.

Een ander kenmerk is dat de klachten minder worden naarmate je de beweging die de klachten geeft herhaald. Dit is vaak niet met 1 of 2 herhalingen het geval, maar de reactie (draaiduizeligheid) wordt wel minder naar mate de beweging vaker wordt gemaakt. Men noemt dit ‘uitputbaar’ en is een belangrijk gegeven, omdat het therapeutische thuisoefeningen mogelijk maakt.

Oorzaak

De oorzaak van BPPD ligt in een verstoring van functie in het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Het evenwichtsorgaan is complex gevormd, zodat met iedere beweging van het lichaam sensoren vanuit het evenwichtsorgaan informatie kunnen doorgeven waar het hoofd zich in de ruimte bevindt en met welke richting en snelheid het beweegt.
Wanneer de sensorfunctie dus wordt verstoord,  kan het zijn dat de verwerking en interpretatie van het signaal dat wordt doorgegeven ook wordt aangetast.


Diagnose

Een belangrijk deel van de bevestiging van de diagnose BPPD is het uit kunnen sluiten van andere diagnoses. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld de ziekte van Ménière, vestibulaire migraine, en neuritis vestibularis (ontsteking van het binnenoor). Dit gebeurt door middel van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek.
Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt onder andere een kiepmanoeuvre gedaan om te kijken of men de duizeligheid daarmee kan opwekken. Hiermee gaat vaak een specifieke snelle oogbeweging gepaard, welke door de behandelaar met het oog waar te nemen. De richting waarin de oogbeweging gaat kan de behandelaar verder helpen om te bepalen welk gedeelte van het evenwichtsorgaan de draaiduizeligheid veroorzaakt.

chiropractie bppd

Behandeling

Er zijn 2 manieren om BPPD te behandelen. Allereerst kan een specifieke kiep- en herpositioneringsmanoeuvre, genaamd Epley-manoeuvre, worden gebruikt.
Ten tweede kan er een oefening voor thuis worden meegegeven. Dit is een Brandt-Daroff- of Semont-oefening. Deze oefening maakt gebruik van de eigenschap van BPPD dat de draaiduizeligheid uitputbaar is. Door het herhalingen van de oefeningen went het lichaam aan de prikkel en registreert daardoor geen draaiduizeligheid meer en/of onderdrukt deze beter.


Is het wel of niet BPPD?

Mocht er onduidelijkheid zijn of uw klacht wel/niet onder de diagnose BPPD valt, dan zal u worden doorverwezen naar de huisarts met verzoek tot specialistisch vervolgonderzoek door een neuroloog. Het bevestigen van de diagnose kan door middel van onder andere videonystagmografie (VNG). Hierbij krijgt u een bril voor de ogen en een camera die uw oogbewegingen tijdens allerlei testen registreert.


Ik wil meer weten

Wilt u meer weten over BPPD of onze behandelmethoden? Neem dan gerust contact op via 0541-820393 of info@chiropractiedinkelland.nl. Of vraag een vrijblijvend en gratis consult aan.

Neem contact op

Waar kunnen wij u mee helpen?
Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen naar:
0541-820393

Of vul onderstaand formulier in: