CTS – Carpaal Tunnel Syndroom

Inhoud:

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) zorgt doorgaans voor tintelingen in de huidvlakken van de wijs- en middelvinger, en duim. Het komt vooral ’s nachts opzetten en verdwijnt na schudden van de hand.

Gratis consult Carpaal Tunnel Syndroom


Kenmerken van CTS

De handwortelbeentjes vormen een tunnel ter hoogte van de pols die hol is aan de handpalmzijde. Dit geeft pezen van de onderarmspieren en de middenhandszenuw een doorgangsmogelijkheid, letterlijk een tunnel, om weefsel in de hand van zenuwprikkels te voorzien.

Verschillende kenmerken van CTS zijn:

 • Pijn in de pols, hand, en/of vingers
 • Tintelingen in duim, wijs-, middel-, en deel van de ringvinger
 • Slapend gevoel in de vingers en hand
 • Stram gevoel in de vingers en hand
 • Suikerziekte
 • De klachten verdwijnen met schudden van de hand

Wat is de oorzaak van mijn CTS?

Oorzaken van CTS zijn divers, maar hebben één gemeenschappelijke factor: ze beknellen de middenhandszenuw in de carpale tunnel doordat de druk in de al nauwe tunnel verder is toegenomen. Weefsels die teer zijn kunnen moeilijker met toename van druk omgaan, bijvoorbeeld het zenuwweefsel en het veneuze bloedvatenstelsel (de bloedvaten die bloed terugvoeren naar het hart).

Uiteindelijk ontstaan de klachten (o.a. pijn en tintelingen) door de verminderde stofwisseling op het punt van de beknelling en gevolgen daarvan.

Mogelijke oorzaken zijn:

 • Peesontsteking door overbelasting
 • Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap
 • Ongeval (bijvoorbeeld val op uitgestrekte hand)
 • Verstoorde schildklierwerking (hypothyreoïdie)
 • Suikerziekte
 • Bindweefselaandoening (bijv. sclerodermie)

Vaststellen van de diagnose

Niemand heeft precies dezelfde oorzaak van CTS. Bij Chiropractie Dinkelland wordt het behandeltraject daarom volledig op u afgestemd. Wanneer u een afspraak bij ons heeft gemaakt doorlopen wij in ieder geval de volgende stappen:

 1. Uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
 2. Diagnose
 3. Individueel behandelplan

Wanneer er aanvullend medisch onderzoek wenselijk is, zal dit worden besproken voordat met de behandeling wordt gestart. Wanneer de klacht niet of voldoende effectief met chiropractische zorg kan worden behandeld, zal dat ook worden aangegeven.

carpaal tunnel syndroom

Behandelen van CTS

Chiropractie kan in gevallen een positieve bijdrage leveren in het herstel van CTS. Wellicht kunnen niet alle klachten totaal worden weggenomen, maar door verbetering van gewrichtsfunctie, houding, en spierspanning is toch vaak afname van pijn en tintelingen mogelijk. Hierdoor verbetert de kwaliteit van dagelijks leven en zijn de dagelijkse bezigheden makkelijker en prettiger uit te voeren.

De behandeling voor CTS is per persoon anders. Namelijk, de ene patiënt kan voor CTS-klachten de meeste baat hebben bij mobilisatie van de pols en onderarm terwijl de ander voor een vergelijkebare klacht het beste reageert op manipulatie. Weer een ander reageert beter op oefeningen.

Er is dus niet alleen maar sprake van manipuleren, in de volksmond ook wel “kraken” genoemd, omdat dit niet voor iedereen geschikt is of andere behandeltechnieken simpelweg beter bij de klacht passen. Andere behandelopties, vaak ‘zachtere’ technieken, of bijvoorbeeld het doen van spierversterkende oefeningen kunnen soms beter geschikt zijn om uw CTS-klachten te behandelen dan alleen maar “kraken”.


Ik wil meer weten over CTS

Wilt u meer weten over CTS of onze behandelmethoden? Neem dan gerust contact op via 0541-820393 of info@chiropractiedinkelland.nl. Of vraag een vrijblijvend en gratis consult aan.

Neem contact op

Waar kunnen wij u mee helpen?
Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen naar:
0541-820393

Of vul onderstaand formulier in: