Hernia
Uitstralingspijn in arm of been door letsel tussenwervelschijf
Inhoud:
Een hernia is een uitstulping. Wanneer het in de rug voorkomt is dat een uitstulping van een tussenwervelschijf. De officiële term hiervoor ‘hernia nucleus pulposus’, vaak afgekort tot HNP. Een hernia kan overal in de wervelkolom voorkomen, maar de meeste hernia’s manifesteren zich in de onderrug en nek. De grootte van een hernia kan variëren van klein tot groot. Soms is de hernia zó groot dat het op een zenuw drukt en daardoor uitstralingspijn geeft in arm of been.
Kenmerken van een hernia
De ernst van een hernia verschilt van persoon tot persoon. Soms hoeft een hernia helemaal niet groot te zijn om toch veel klachten te geven. Dit kan komen doordat de structuur en integriteit van de collageenvezels van de tussenwervelschijf zijn aangetast. Zodoende kan een ontstekingsreactie ontstaan om het helingsproces op gang te brengen. Echter, net als bij een verzwikte enkel waarbij ook een ei ontstaat door vocht, kan de ontstekingsreactie uitstralingspijn geven doordat het de zenuwwortel irriteert of bedrukt.
Verschillende kenmerken van een hernia zijn:
- Pijn in de onderrug (lage rugklachten), of nek (nekklachten)
- Uitstralingspijn in één arm of been (incidenteel beide armen of benen)
- Moeite en toename van pijn met lang zitten
- De pijn wordt erger met persen/hoesten/niezen
- Doof, slapen, of tintelend gevoel in arm of been
- Uitval (krachtsverlies) van spieren in arm of been
Wat is de oorzaak van mijn hernia?
Een hernia kan op iedere leeftijd ontstaan, maar het komt het meeste voor bij mensen tussen de 20-50 jaar. Een hernia kan zowel snel (acuut) als langzaam (chronisch) ontstaan. De meeste hernia’s ontstaan langzaam, doordat herhaaldelijke (kleine) blessures aan de tussenwervelschijf zijn ontstaan door verkeerde bewegingen en houdingen, of te zwaar tillen.
Mogelijke oorzaken zijn:
- Langdurig en veel zitten
- Verkeerde (werk)houding
- Verdraaiing met sporten
- Vertillen
- Familiare aanleg
- Gebrek aan beweging
Vaststellen van de diagnose
Niemand heeft precies dezelfde oorzaak van de hernia. Bij Chiropractie Dinkelland wordt het behandeltraject daarom volledig op u afgestemd. Wanneer u een afspraak bij ons heeft gemaakt doorlopen wij in ieder geval de volgende stappen:
- Uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
- Diagnose
- Individueel behandelplan
Wanneer er aanvullend medisch onderzoek wenselijk wordt geacht, zal dit worden besproken voordat met de behandeling wordt gestart. Evenzo, wanneer de klacht niet of voldoende effectief met chiropractische zorg kan worden behandeld, zal dat ook worden aangegeven.
Behandelen van hernia
Chiropractie kan in veel gevallen een positieve bijdrage leveren in het herstel van herniaklachten. Niet alle herniaklachten kunnen totaal worden weggenomen, maar door verbetering van gewrichtsfunctie, houding, en spierspanning is toch vaak afname van pijn en stramheid mogelijk. Hierdoor verbetert de kwaliteit van dagelijks leven en zijn de dagelijkse bezigheden makkelijker en prettiger uit te voeren.
Juist chiropractie biedt een individuele behandeling voor herniaklachten. Namelijk, de ene patiënt kan voor herniaklachten de meeste baat hebben bij mobilisatie van de nek-, of onderrug- en bekkengewrichten, en de ander voor ogenschijnlijk dezelfde klacht het beste reageren op tractietechnieken voor de nek of onderrug. Een ander kan het beste reageren wanneer oefeningen worden gedaan.
Er is dus niet alleen maar sprake van manipuleren, in de volksmond ook wel “kraken” genoemd, omdat dit niet voor iedereen geschikt is of andere behandeltechnieken simpelweg beter bij de klacht passen. Andere behandelopties, vaak ‘zachtere’ technieken, of het doen van spierversterkende oefeningen kunnen soms beter geschikt zijn om uw herniaklachten te behandelen dan alleen maar “kraken”.
Ik wil meer weten over hernia
Wilt u meer weten over hernia of onze behandelmethoden? Neem dan gerust contact op via 0541-820393 of info@chiropractiedinkelland.nl. Of vraag een vrijblijvend en gratis consult aan.