Hoofdpijn

Hoofdpijn

Inhoud:

Kent u dat ook? Het gevoel van een band om het hoofd of hoofdpijn bij draaien van uw nek? Dit kan betekenen dat uw hoofdpijn uit uw nek voortkomt.

Gratis consult hoofdpijnklachten


Kenmerken van hoofdpijnklachten

De Internationale Hoofdpijn Classificatie (IHCD-2) maakt onderscheid in verschillende typen hoofdpijn. Echter vallen veel hoofdpijnklachten in de praktijk onder het type “primaire hoofdpijnklachten”. Hieronder vallen bijvoorbeeld: spierspanningshoofdpijn, migraine, en clusterhoofdpijn. Onderzoek wijst uit dat patiënten met migraine en/of spierspanningshoofdpijn vaak nekklachten hebben. Daarnaast hebben zij vaak toename van gevoeligheid van de spieren in de nek en/of bovenrug.

Verschillende kenmerken van hoofdpijnklachten zijn:

 • Kloppend gevoel bij de slapen
 • Band van hoofdpijn boven de ogen
 • Nekklachten
 • Verhoogde spierspanning in de nek en bovenrug
 • Zeurend gevoel rondom de ogen
 • Hoofdpijn bij draaien van de nek

Wat is de oorzaak van mijn hoofdpijnklachten?

Spierspanningshoofdpijn en hoofdpijn vanuit de nek lijken veel op elkaar. Deze twee zijn de meest voorkomende veroorzakers van hoofdpijnklachten. Hierbij is het niet zo dat enkel de aanwezigheid van stress zorgt voor spierspanningshoofdpijn. Er zijn namelijk meerdere oorzaken van hoofdpijnklachten.

Mogelijke oorzaken zijn:

 • Verkeerde (werk)houding
 • Sportblessure (bijv. verrekking of bal tegen het hoofd)
 • Verkeerde slaaphouding
 • Trauma/hersenschudding
 • Hoge bloeddruk
 • Stress

Vaststellen van de diagnose

Niemand heeft precies dezelfde oorzaak van de hoofdpijnklachten. Daarom wordt het behandeltraject bij Chiropractie Dinkelland volledig op u afgestemd. Wanneer u een afspraak bij ons maakt doorlopen wij in ieder geval de volgende stappen:

 1. Uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
 2. Diagnose
 3. Individueel behandelplan

Wanneer er aanvullend onderzoek nodig is, zal dit worden besproken voordat met de behandeling wordt gestart. Wanneer de klacht niet of onvoldoende effectief met chiropractische zorg kan worden behandeld, zal dat ook worden aangegeven.

hoofdpijn

Behandelen van hoofdpijnklachten

Chiropractie kan in veel gevallen een positieve bijdrage leveren in het herstel en voorkomen van hoofdpijnklachten. Niet alle hoofdpijnklachten kunnen totaal worden weggenomen, maar door verbetering van gewrichtsfunctie, houding, en spierspanning is toch vaak afname van pijn en stramheid mogelijk. Hierdoor verbetert de kwaliteit van dagelijks leven en zijn de dagelijkse bezigheden makkelijker en prettiger uit te voeren.

De behandeling voor hoofdpijnklachten is per persoon anders. De ene patiënt kan voor hoofdpijnklachten de meeste baat hebben bij mobilisatie van de nek, en de ander kan wellicht het beste reageren op manipulatie van de bovenrug of nek. Weer een ander kan het beste reageren wanneer oefeningen worden gedaan.

Er is dus niet alleen maar sprake van manipuleren, in de volksmond ook wel “kraken” genoemd. Dit is omdat dit niet voor iedereen geschikt is of omdat andere behandeltechnieken simpelweg beter bij de klacht passen. Andere behandelopties of het doen van spierversterkende oefeningen kunnen soms beter geschikt zijn om uw hoofdpijnklachten te behandelen dan alleen maar “kraken”.


Ik wil meer weten over hoofdpijnklachten

Wilt u meer weten over hoofdpijnklachten of onze [behandelmethoden]? Neem dan gerust contact op via 0541-820393 of info@chiropractiedinkelland.nl. Of vraag een vrijblijvend en gratis consult aan.

Neem contact op

Waar kunnen wij u mee helpen?
Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen naar:
0541-820393

Of vul onderstaand formulier in: