Huilbaby’s

Excessief huilen van baby’s

huilbaby

Inhoud:

Soms wordt er gevraagd: is de behandeling van baby’s een nieuwe trend? Absoluut niet! De beschrijving van ‘huilbaby’ stamt namelijk al van 1954. Overigens hebben 10-20% van de bezoeken aan een kinderarts te maken met huilbaby’s of infantiele koliek.

Gratis consult (huil)baby’s


Kenmerken van huilbaby’s

De meest recente definitie van de term ‘huilbaby’ is als volgt: “een huilbaby huilt op vrijwel steeds hetzelfde moment van de avond voor tenminste één week, maar is verder kerngezond.”

Verschillende kenmerken van huilbaby’s zijn:

 • Excessief huilen
 • Een huil die hars/schel is
 • Samengeknepen knuistjes en hiermee ‘boksen’ in de lucht zonder reden
 • Neiging tot overstrekken van nek en/of lichaam
 • Grotere zuigbehoefte
 • Moeilijker van de ontlasting af kunnen komen

Wat zijn de oorzaken dat baby’s meer huilen?

Er bestaat niet één oorzaak voor het huilen van baby’s. In veel gevallen is een huilende baby namelijk normaal: huilen voor voeding, een schone luier, of geborgenheid. Echter, wanneer het huilen de denkbeeldige grens van ‘normaal’ overschrijdt kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn.

Mogelijke oorzaken zijn:

 • Reflux (volledig: gastro-oesofageale reflux(ziekte))
 • Botbreukje (bijv. sleutelbeen) dat niet eerder is herkend
 • Minder goed functioneren van de gewrichten van de wervelkolom
 • Oorontsteking
 • Lies- of navelbreuk
 • Over- of ondervoeding
 • Snel overprikkelde baby

Vaststellen van de diagnose

Niet iedere (huil)baby heeft dezelfde oorzaak voor het huilen. Bij Chiropractie Dinkelland wordt het behandeltraject daarom volledig op de baby afgestemd. Wanneer u een afspraak bij ons maakt doorlopen wij in ieder geval de volgende stappen:

 1. Uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
 2. Diagnose
 3. Individueel behandelplan

Wanneer aanvullend onderzoek wenselijk is, zal dit worden besproken voordat met de behandeling wordt gestart. En wanneer de klacht niet of onvoldoende effectief met chiropractische zorg kan worden behandeld, zal dat ook worden aangegeven.

huilbaby's

Behandelen van huilbaby’s

In een recente analyse van de literatuur blijkt dat er grote verschillen zijn in de behandeling van huilbaby’s. Daarnaast wordt beschreven dat behandeling van de wervelkolom leidde tot minder huiluren van baby’s. Dit is vergeleken met baby’s die geen behandeling van de wervelkolom ondergingen. Chiropractie kan dus een positieve bijdrage leveren in de behandeling van huilbaby’s. Misschien kunnen niet alle klachten totaal worden weggenomen, maar door verbetering van gewrichtsfunctie en spierspanning is toch een afname van het aantal huiluren mogelijk.

De behandeling voor huilbaby’s is per baby anders. De ene baby kan namelijk de meeste baat hebben bij behandeling van de nek, en een andere baby kan het beste reageren op behandeling van de bovenrug of het bekken.

Er is dus geen sprake van manipuleren, in de volksmond ook wel “kraken” genoemd, omdat baby’s simpelweg niet met deze behandelintensiteit bij Chiropractie Dinkelland worden behandeld. De behandeltechnieken voor een baby zijn veilig, “zacht” en niet ingrijpend.


Ik wil meer weten over (huil)baby’s

Wilt u meer weten over de behandeling van (huil)baby’s of onze behandelmethoden? Neem dan gerust contact op via 0541-820393 of info@chiropractiedinkelland.nl. Of vraag een vrijblijvend en gratis consult aan.

Neem contact op

Waar kunnen wij u mee helpen?
Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen naar:
0541-820393

Of vul onderstaand formulier in: