Ischias

Inhoud:

Ischias

Ischias betekent: uitstralingspijn in de bil en het been door zenuwirritatie. Echter wordt uitstralingspijn in de bil en het been in algemene zin vaak ischias genoemd, ook al komt het niet per sé door zenuwirritatie.

Gratis consult ischias


Kenmerken van ischias

Ischias komt meestal aan één kant in de onderrug en het been voor. De pijn kan stekend en brandend zijn en kan tevens wisselend aanwezig zijn. Ook kan de mate waarin de pijn wordt gevoeld wisselen.

Verschillende kenmerken van ischias zijn:

 • Stekende of brandende pijn in onderrug, bil en achterzijde van het (boven)been
 • Doofheid van een huidvlak in het been
 • Tintelingen in het been
 • Verkramping in het been
 • Verminderde spierkracht in het been
 • Pijn in de rug en het been die verergerd met niezen, persen, of hoesten

Wat is de oorzaak van mijn ischias?

Ischias kent diverse oorzaken en niet iedereen heeft dezelfde oorzaak. Gelukkig hebben niet alle oorzaken een serieuze bron: niet alle oorzaken komen bijvoorbeeld door hernia’s.

Mogelijke oorzaken zijn:

 • Verwijzing van een gewricht door veranderde functie ervan
 • Aanwezigheid van actieve drukpunten in de bilspieren
 • Hernia
 • Zwangerschap
 • Piriformis syndroom

Vaststellen van de diagnose

Niemand heeft precies dezelfde oorzaak van ischias. Bij Chiropractie Dinkelland wordt het behandeltraject daarom volledig op u afgestemd. Wanneer u een afspraak bij ons heeft gemaakt doorlopen wij in ieder geval de volgende stappen:

 1. Uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
 2. Diagnose
 3. Individueel behandelplan

Wanneer er aanvullend onderzoek wenselijk is, zal dit worden besproken voordat met de behandeling wordt gestart. Evenzo, wanneer de klacht niet of onvoldoende effectief met chiropractische zorg kan worden behandeld, zal dat ook worden aangegeven.

Ischias

Behandelen van ischias

Chiropractie kan in veel gevallen een positieve bijdrage leveren in het herstel en voorkomen van ischias. Niet alle klachten kunnen totaal worden weggenomen. Echter door verbetering van bijvoorbeeld gewrichtsfunctie, houding, en spierspanning is toch vaak afname van pijn en stramheid mogelijk. Hierdoor verbetert de kwaliteit van dagelijks leven en zijn de dagelijkse bezigheden beter uit te voeren.

De behandeling is per persoon anders. Namelijk, de ene patiënt kan voor ischiasklachten de meeste baat hebben bij mobilisatie van de onderrug- en bekkengewrichten. De ander kan voor ogenschijnlijk dezelfde klacht het beste reageren op manipulatie van de onderrug- en bekkengewrichten. Echter kan weer een ander het beste reageren op oefeningen.

Er is dus niet alleen maar sprake van manipuleren, in de volksmond ook wel “kraken” genoemd. Dit is omdat dit niet voor iedereen geschikt is of omdat andere behandeltechnieken simpelweg beter bij de klacht passen. Andere behandelopties of het doen van spierversterkende oefeningen kunnen soms beter geschikt zijn om uw ischiasklachten te behandelen dan alleen maar “kraken”.


Ik wil meer weten over ischias

Wilt u meer weten over ischias of onze behandelmethoden? Neem dan gerust contact op via 0541-820393 of info@chiropractiedinkelland.nl. Of vraag een vrijblijvend en gratis consult aan.

Neem contact op

Waar kunnen wij u mee helpen?
Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen naar:
0541-820393

Of vul onderstaand formulier in: