Lage rugklachten

Lage rugklachten

Inhoud:

Iedereen kent dat gevoel wel: pijn in de onderrug na een dagje tuinieren, of een stijve rug na slenteren in de winkelstraat. Lage rugklachten komen dan ook heel veel voor en de kans dat iemand in zijn of haar leven rugpijn krijgt is ongeveer 80%.

Gratis consult lage rugklachten


Kenmerken van lage rugklachten

Ondanks dat 60% van de mensen met acute rugklachten herstelt met een aantal weken, heeft de resterende 40% van de mensen een groter risico op klachten. Wanneer je beseft dat ongeveer 25% van de mensen met chronische lage rugklachten te maken heeft, is het verstandig om deze klachten niet onbehandeld te laten wanneer ze langer aanhouden. Lage rugklachten kunnen zich, net als nekklachten, op verschillende manieren uiten.

Verschillende kenmerken van lage rugklachten zijn:

 • Pijn in de onderrug
 • ’s Ochtends wakker worden met een stramme rug
 • Moeite met bukken
 • Stram van de stoel of uit de bank omhoog komen
 • Pijn in de bil of het been, zoals met ischias

Wat is de oorzaak van mijn lage rugpijn?

Oorzaken van (lage) rugklachten zijn zeer divers. De één krijgt last van de rug na de wasmachine naar boven te hebben getild en de ander doordat het in de rug schoot met de post van de deurmat pakken. De diversiteit aan klachten komt dan ook voort uit de verscheidenheid aan oorzaken.

Mogelijke oorzaken zijn:

 • Langdurig en veel zitten
 • Verkeerde (werk)houding
 • Sportblessures
 • Slijtage (artrose) aan de onderrugwervels
 • Verkeerde buk- en tiltechniek

Vaststellen van de diagnose

Niemand heeft precies dezelfde oorzaak van de lage rugklachten. Bij Chiropractie Dinkelland wordt het behandeltraject daarom volledig op u afgestemd. Wanneer u een afspraak bij ons heeft gemakt doorlopen wij in ieder geval de volgende stappen:

 1. Uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
 2. Diagnose
 3. Individueel behandelplan

Wanneer er aanvullend onderzoek wenselijk wordt geacht, zal dit worden besproken voordat met de behandeling wordt gestart. Evenzo, wanneer de klacht niet of voldoende effectief met chiropractische zorg kan worden behandeld, zal dat ook worden aangegeven.

lage rugklachten

Behandelen van lage rugklachten

Chiropractie kan in veel gevallen een positieve bijdrage leveren in het herstel en voorkomen van rugklachten. Niet alle klachten kunnen totaal worden weggenomen, maar door verbetering van gewrichtsfunctie, houding, en spierspanning is toch vaak afname van pijn en stramheid mogelijk. Hierdoor verbetert de kwaliteit van dagelijks leven en zijn de dagelijkse bezigheden makkelijker en prettiger uit te voeren.

De behandeling voor rugklachten is per persoon anders. Namelijk, de ene patiënt kan voor de klachten de meeste baat hebben bij mobilisatie van de onderrug, en de ander voor soortgelijke klacht het beste reageren op manipulatie of oefeningen.

Er is dus niet alleen maar sprake van manipuleren, in de volksmond ook wel “kraken” genoemd, omdat dit niet voor iedereen geschikt is of andere behandeltechnieken simpelweg beter bij de klacht passen. Andere behandelopties, vaak ‘zachtere’ technieken, of het doen van rugspierversterkende oefeningen kunnen soms beter geschikt zijn om uw lage rugklachten te behandelen dan alleen maar “kraken”.


Ik wil meer weten over lage rugklachten

Wilt u meer weten over lage rugklachten of onze behandelmethoden? Neem dan gerust contact op via 0541-820393 of info@chiropractiedinkelland.nl. Of vraag een vrijblijvend en gratis consult aan.

Neem contact op

Waar kunnen wij u mee helpen?
Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen naar:
0541-820393

Of vul onderstaand formulier in: