Nekklachten

Nekklachten

Inhoud:

Iedereen kent het wel: een stijve nek nadat je verkeerd hebt gelegen in bed, of net een verkeerde draai van de nek. Een warme sjaal of een nieuw hoofdkussen dat zullen deze nekklachten wel oplossen, toch?

Gratis consult nekklachten


Kenmerken van nekklachten

Nou ja, misschien werkt dat in sommige gevallen van nekklachten. Echter, het merendeel van nekpijn is niet op te lossen op deze manier. Daarvoor kan de pijn te heftig zijn, er hoofdpijn mee gepaard gaan, of de klacht eigenlijk al te lang aanwezig voordat deze heel acuut werd. Nekklachten kunnen zich, net als lage rugklachten, op verschillende manieren uiten.

Verschillende kenmerken van nekklachten zijn:

 • Nekpijn
 • Regelmatig terugkerende stramheid
 • Beperking van bewegen
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid voortkomend uit de nek
 • Pijn en stramheid tussen de schouderbladen

Wat is de oorzaak van mijn nekklachten?

Nekklachten behoren tot de top 3 van meest voorkomende spier- en gewrichtsklachten.Iedereen kan het krijgen: schoolgaande kinderen die op een verkeerde stoel zitten, spelende kinderen die net verkeerd terecht komen op een trampoline, studenten, maar ook senioren die merken dat het draaien van de nek door de jaren heen moeilijker is geworden.

Soms ontstaan klachten al jeugdig en zakken wat af om vervolgens als tiener of volwassene weer de kop op te steken en dan pas te laten behandelen.De diversiteit aan nekklachten komt dan ook voort uit de verscheidenheid aan oorzaken.

Mogelijke oorzaken zijn:

 • Verkeerde (zit)houding
 • Langdurige en eenzijdige werkzaamheden
 • Sportblessures
 • Slijtage (artrose) aan de nekwervels
 • Spanning
 • Ongevallen

Vaststellen van de diagnose

Niemand heeft precies dezelfde oorzaak van nekpijn. Bij Chiropractie Dinkelland wordt het behandeltraject daarom volledig op u afgestemd. Wanneer u een afspraak bij ons heeft gemaakt doorlopen wij in ieder geval de volgende stappen:

 1. Uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
 2. Diagnose
 3. Individueel behandelplan

Wanneer er aanvullend medisch onderzoek wenselijk wordt geacht, zal dit worden besproken voordat met de behandeling wordt gestart. Evenzo, wanneer de klacht niet of voldoende effectief met chiropractische zorg kan worden behandeld, zal dat ook worden aangegeven.

nekklachten

Behandelen van nekklachten

Chiropractie kan in veel gevallen een positieve bijdrage leveren in het herstel en voorkomen van nekpijn. Niet alle nekklachten kunnen totaal worden weggenomen, maar door verbetering van gewrichtsfunctie, houding en spierspanning is toch vaak afname van pijn en stramheid mogelijk. Hierdoor verbetert de kwaliteit van dagelijks leven en zijn de dagelijkse bezigheden makkelijker en prettiger uit te voeren.

De behandeling voor nekpijn is per persoon anders. Namelijk, de ene patiënt kan voor nekklachten de meeste baat hebben bij mobilisatie van de nek en de ander voor ogenschijnlijk dezelfde klacht het beste reageren wanneer juist de bovenrug wordt behandeld.

Er is dus niet alleen maar sprake van manipuleren, in de volksmond ook wel “kraken” genoemd, omdat dit niet voor iedereen geschikt is of andere behandeltechnieken simpelweg beter bij de klacht passen. Andere behandelopties, vaak ‘zachtere’ technieken, of het doen van (oog)oefeningen kunnen soms beter geschikt zijn om uw nekklacht te behandelen dan alleen maar “kraken”.


Ik wil meer weten over nekklachten

Wilt u meer weten over nekklachten of onze behandelmethoden? Neem dan gerust contact op via 0541-820393 of info@chiropractiedinkelland.nl. Of vraag een vrijblijvend en gratis consult aan.

Neem contact op

Waar kunnen wij u mee helpen?
Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen naar:
0541-820393

Of vul onderstaand formulier in: